Životopis

Petar Culic
Petar Čulić

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio Neno Munitić. Završio je osnovnu glazbenu školu „Lovro pl. Matačić“ u Omišu, a nakon završenog trećeg razreda srednje glazbene škole „Josip Hatze“ u Splitu u klasi prof. Anđele Jerkunice, upisao je Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Magistrirao je u srpnju 2008. godine. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Na završetku studija dobio je pohvalnicu od dekana za izvanredne rezultate postignute tijekom studija. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom, ocjenom 1.0, dobivši diplomu koncertnog solista.

Solističke recitale počeo je svirati od svoje dvanaeste godine, a tada je također bio i njegov prvi nastup kao solist s orkestrom. Broji više od tisuću nastupa na 6 kontinenata u više od 30 država u centrima poput Washingtona, Sydneya, Buenos Airesa, Kaira, Londona, Pariza, Sao Paula, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Beča, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Calija, Curitibe, Atene, Rima, New Yorka i Dohe. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Camerata Antiqua de Curitiba, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima. Surađivao je s cijenjenim dirigentima Claudiom Cohenom i Fernandom Cordellom, te nastupio u prestižnim dvoranama poput Cairo Opera House (Kairo, Egipat), Palais Ehrbar (Beč, Austrija), Assembly House (Norwich, Velika Britanija) i Capela Santa Maria (Curitiba, Brazil). Na tjednu Europe u Brazilu 2018. godine predstavljao je Europsku uniju i Hrvatsku, a nastupio je i u Vijeću Europe u Strasbourgu (Francuska) 2019. godine.

Na državnim je natjecanjima osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Osim što je osvojio nagrade na svim prestižnijim međunarodnim natjecanjima za mlađe gitariste krajem devedesetih („Andreas Segovia“, Velbert, Njemačka; „Ana Amalia“, Weimar, Njemačka; „Kutna Hora“, Kutna Hora, Češka Republika, „Simone Salmaso“, Viareggio, Italija), osvojio je dvadesetak nagrada na međunarodnim natjecanjima bez starosne granice od kojih izdvajamo prva mjesta na „Gitarrenfestival Gevelsberg“ (Gevelsberg, Njemačka, 2013.), „Winter Guitar Festival“ (Volos, Grčka, 2007.) i „Nikšić Guitar Fest“ (Nikšić, Crna Gora, 2010.). Jedini je hrvatski predstavnik koji je pobijedio u 10 godina održavanja Omiš Guitar Festa (2013.). Pobjednik je i ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014. te gitarističkog natjecanja Ivan Padovec održanog 2005. godine u Zagrebu.

Umjetnički je suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku od akademske godine 2020./2021. Gitaru je počeo predavati u glazbenoj školi „Lovro pl. Matačić“ u Omišu još 2003. godine kao maturant, a u istoj školi predaje i danas. Radio je jedno vrijeme i u POGŠ „Boris Papandopulo“, GŠ „Josip Hatze“ Split i GŠ „Makarska“ u Makarskoj. Na državnim i međunarodnim natjecanjima njegovi učenici su do sada osvojili više od 250 nagrada, među kojima su i brojna prva mjesta.

Dobitnik je priznanja za mentorski rad od strane Grada Omiša 2016., 2017., 2019., 2020. i 2021. godine, zatim priznanja župana Splitsko-dalmatinske županije za najuspješnije mentore na državnim natjecanjima u 2021. godini, te godišnje nagrade Općine Dugi Rat za izvanredna postignuća na području glazbenog i kulturnog stvaralaštva. Stručni ispit je s uspjehom položio 2012. godine, a mentorski ispit 2018. godine. Održava majstorske radionice, te je član ocjenjivačkih vijeća na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 16. svibnja 2005. održao je gitaristički recital i promovirao svoj prvi nosač zvuka. 2012. godine snimio je nosač zvuka s vokalnim sastavom Cantores Maruli, pokojnim glumcem Zlatkom Crnkovićem i pjesnikinjom Marinom Čapalijom u sklopu projekta „Priča o Marku Maruliću“, kao glazbeno-scensku priču o životu i djelu Marka Marulića. U studenom 2014. godine izdao je svoj drugi solo CD s 12 autorskih skladbi (izdavač je Menart), a promocija se održala u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 13. studenog 2014. godine.

Sudjelovao je kao aktivni sudionik na majstorskim tečajevima koje su vodili Pepe Romero, Darko Petrinjak, Zoran Dukić, Goran Listeš, Lorenzo Micheli, Fabio Zanon, Judicael Perroy, Marcin Dylla, William Kanengiser, Scott Tennant, John Dearman, Matthew Greif, Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Carlo Marchione, Tilman Hoppstock, Costas Cotsiolis, Marco Tamayo, Denis Azabagić, Ana Vidović, Jaime M. Zenamon, Alexis Muzurakis, Goran Krivokapić, Predrag Stanković, Darko Karajić, Rafael Aguirre, Ramon Carnota Mendez i mnogi drugi.

U novom projektu mu je 11 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru posvetilo skladbu, a praizvedba svih 11 skladbi bila je u kolovozu 2020. godine na međunarodnom festivalu „Omiš Guitar Fest“. Radi se o 10 novih skladbi i jednoj obradi skladbe koja je u originalu napisana za trio (violončelo i 2 gitare). To su redom: Sergio Assad, Dušan Bogdanović, Angelo Gilardino, Ernesto Cordero, Štepan Rak, Vojislav Ivanović, Gerard Drozd, Stephen Goss, Francis Kleynjans, Atanas Ourkouzounov i Jaime M. Zenamon. Francuska skladateljica Colette Mourey skladala je tri skladbe za solo gitaru kao Hommage ä Petar Čulić (Sonata Appassionata, Toccatina Barbaresca, Variations Sérieuses).

Bio je hrvatski član žirija na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika svih instrumenata – Virtuosos V4+. Odlučivao je osobno s maestrom Placidom Domingom o tome tko će proći u finale od hrvatskih natjecatelja, a radi se o TV showu koji je u prošloj sezoni imao doseg od 70 milijuna gledatelja, a ove godine je država gost bila Hrvatska. Uskoro će se emitirati na HRT 1 i na više TV postaja diljem Europe.

Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupéryja. U izdanju edicije „Lovro pl. Matačić“ objavio je knjigu sa svojih 70 skladbi i to 50 skladbi za najmlađe, 20 skladbi za soliste i 5 skladbi za komorne sastave s gitarom. Petar Čulić je službeni predstavnik D’Addario žica, te svira na gitari Leonarda de Gregoria.